Форум Воля-Задеревацької

Теми для публікацій та розмов


Наш вуз
8 лютого 2009 (м)

До сторіччя Степана Бандери
18 січня 2009 ³ (Адміністратор)

Моє село
7 січня 2009 (Студент)

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Ip: 81.23.24.115 Тема: Моє село
 В цьому селі проживав національний герой України Степан Бандера. Який народився 1 січня 1909 року в селі Старий Угринів Калуського повіту Галичини (нині Івано-Фран-ківщина), яка в той час належала до Австро-Угорської монархії. Батько Степана - Андрій Бандера, греко-католицький священик, походив зі Стрия, а мати Мирослава теж належала до священичого роду Глодзінських, зако-ріненого в Угринові Старому.
Дитячі роки Степан провів у рідному селі в батьківському домі, вирос¬таючи в атмосфері українського патріотизму. Початкову освіту здобув са¬мотужки, оскільки школа не діяла через фронтові умови першої світової війни. Але будучи кмітливим і беручким, легко опанував ази науки, кори-стаючи з великої домашньої бібліотеки.
У 1919 році Степан приїхав до Стрия і після вступного іспиту став учнем української гімназії, яка була організована і спершу утримувана ук¬раїнською громадою, а згодом стала державною.
Закінчивши успішно гімназію 1927 року, Степан мав намір продовжи¬ти навчання в Українській Господарській Академії у Подебрадах (ЧСР), але польська влада не видала йому закордонного паспорта. Змушений був рік перебути в рідному селі, де вів активну^громадську роботу.
Та мрія здобути вищу освіту не полишала юнака і він у вересні 1928 року приїжджає до Львова і записується студентом рільничого відділу Львівської політехніки, в якій студіює усі вісім семестрів, але не отримує диплома через підпільну революційну діяльність та арешти. Власне 1932 року, коли на останніх курсах Степан навчався в Дублянах його заарешто¬вують.
Ще навчаючись у Стрийській гімназії, Степан належав до УВО, а коли 1929 року постала ОУН, він одразу стає її членом. Того ж року С.Бандера бере участь у 1-й конференції ОУН Стрийської округи. Завдяки актив¬ності і здібностям Степан швидко займає провідне місце в організації, а з 1931 року стає членом її Крайового Проводу на західно-українських зем¬лях, роком пізніше - виконує обов'язки Крайового Провідника ОУН і Крайового Командира Української Військової Організації.


7 січня 2009


1


  Закрити  
  Закрити